INFO@BOEKIESENBAKKIES.NL 06 - 411 78 619

Winnaars Nederlandse Kinderjury

De winnaars van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury zijn bekend. In de categorie 6 t/m 9 jaar bleek De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen (Lannoo) van Andy Griffiths en Terry Denton het populairst onder alle stemmers. In de categorie 10 t/m 12 jaar gingen de meeste stemmen naar Dagboek van een muts 10 – Puppy Love (De Fontein Jeugd) van Rachel Renée Russell. Er zijn maar liefst 29.851 stemmen binnengekomen en dat is 21% meer dan vorig jaar. De Senaat van de Nederlandse Kinderjury reikte de Prijs uit en mocht bovendien haar eigen prijs uitreiken: de Pluim van de Senaat. Deze ging in de categorie 6 t/m 9 jaar naar De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre (Luitingh Sijthoff) van Marte Jongbloed en in de categorie 10 t/m 12 jaar naar Costa Banana 2 – De ongelooflijke Ravi Ravioli (De Fontein Jeugd) van Jozua Douglas.

De Senaatsleden van 6 t/m 9 jaar zijn, net als de stemmers door het hele land, enthousiast over De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen. In het juryrapport schrijven zij over dit boek:  ‘Veel zelfbedachte woorden, maar vooral de nieuwsflashes onder aan de bladzijde over het verhaal zelf zijn heel grappig!’. Eigen favoriet was uiteindelijk De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre, schrijfster Marte Jongbloed ontvangt hiervoor de Pluim van de Senaat. ‘Een origineel en pakkend verhaal met een herkenbare en moedige hoofdpersoon die eigenlijk niks mag, maar het toch doet’.

Prijswinnend boek Dagboek van een muts 10: Puppy Love is volgens de Senaatsleden van 10 t/m 12 jaar heel grappig. Ze leggen uit: ‘Het is een grappig boek omdat er allerlei gekke dingen gebeuren met veel hondjes die moeten worden beschermd, ook een aanrader als je de andere Muts-boeken niet hebt gelezen!’. Over het boek van Pluimwinnaar Jozua Douglas, Costa Banana 2: De ongelooflijke Ravi Ravioli, staat in het juryrapport: ‘De Senaat raadt dit boek aan iedereen aan, maar willen het niet uitlenen. Dit boek is zo leuk en grappig dat ze er extra zuinig op zijn’.

De uitreiking vond voor de vierde keer plaats op de Kinderboekenparade. Dit festival rondom het Kinderboekenmuseum in Den Haag, met dit jaar het thema ‘De zeven zeeën rond’, is de plek voor kinderen om optredens en voorstellingen te zien en hun favoriete auteur en illustrator te ontmoeten.

* Bron CPNB